Volgend jaar uitbreiding bereik DAB+ in België

19 nov

Het Vlaamse commerciële DAB+ netwerk dat afgelopen voorjaar gelanceerd is, krijgt volgend voorjaar een groter bereik. Netwerkbeheerder Norkring is met de acht radiostations die uitzenden via dit netwerk, overeengekomen om drie nieuwe zenders in gebruik te nemen.

Op dit moment worden via twee zenders, in Brussel en Sint Pieters Leeuw in Vlaams Brabant zeven commerciële Vlaamse radiostations en één internationaal station uitgezonden.  Dit zijn BBC World Service, Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio en VBRO Radio.

In het voorjaar van 2016 zal Norkring drie nieuwe zenders in gebruik nemen. Het gaat om een zender in Egem (Oost- en West-Vlaanderen), Genk (Limburg) en Schoten (Antwerpen). Hierdoor zal het commerciële DAB+ netwerk in grote delen van Vlaanderen te ontvangen zijn. Het theoretisch berekende bereik is door Norking in kaart gebracht. In de praktijk zal met name het bereik buitenshuis nog iets groter zijn.

In 2017 heeft Norkring plannen om het DAB+ netwerk zodanig uit te breiden, dat heel Vlaanderen bereikt wordt. DAB+ biedt ruimte voor extra radiostations ten opzichte van FM in de ether. Daarnaast biedt DAB+ de mogelijkheid voor bestaande en nieuwe radiostations om een volledige dekking in Vlaanderen te realiseren. Norkring heeft ook een website waar je meer informatie kunt vinden over DAB+

[Eerder verschenen op Radiodigi.nl]

9 Reacties - “Volgend jaar uitbreiding bereik DAB+ in België”

 1. Hans Berkhout 29/12/2018 at 22:27 #

  Ik ben verbaast dat hier in vlaanderen het niet mogelijk is om de Franse zenders te ontvangen. Hebben we nu een radio taalgrens?

  • Tanguy 07/01/2019 at 17:19 #

   Indeed, in vraanderen geen Franstalige zenders meer. en dat is zonde. belgie is al niet groot, en we kunnen radiostations niet eens delen…

 2. famil guido 31/10/2016 at 17:33 #

  hier ontvang ik heel wat nederlands zender in brugge veronica sky 538 arrow dit met een simpel dab+ontvanger van philipsmet uitschuifbare antenne van amper 55 euro

 3. Leo 14/07/2016 at 19:27 #

  Hoi Arthur de zender schoten waar ook Norkring op uitzend komen verrassend ver door ik woon in Oosterhout en op de snelweg heb ik al ongestoord ontvangst gehad tot Numansdorp zuiden van Zuid-Holland alleen binnen de bebouwde kom is het signaal te weinig voor goede ontvangst maar dit is zekers niet slecht te noemen !

 4. Arthur 21/06/2016 at 14:05 #

  Wat zijn de uitzendvermogens van de BBC en de Norkring zenders. Door de frequentie van rond de 200 mhz lijken mij dat de signalen minder ver kunnen komen dan FM.

 5. Egbert (Ep) Kattenberg - PA3EIO 18/03/2016 at 22:48 #

  Genk staat intussen al een tijdje aan en in mijn omgeving dendert deze op veel plaatsen naar binnen. Komend voorjaar, verblijvend op het water in de omgeving van Kinrooi, naar de BBC kunnen luisteren (iets dat nu thuis dus ook reeds mogelijk is) vind ik een enorme aanwinst.

 6. Martijn Metzing 22/02/2016 at 12:57 #

  Komende maand worden de drie nieuwe zenders aangezet. Als eerste is Genk aan de beurt, daarna komt Schoten en als laatste zal Egem in gebruik worden genomen.

 7. Leo van den Elshout 10/02/2016 at 13:24 #

  Ik hoop dat ik de de Norkring straks hier in Oosterhout ook te horen zullen zijn maar heb daar mijn twijfels over want ook met de VRT zitten we hier op het randje dus de ontvangst is niet geweldig ! maar op zich niet zo vreemd deze zenders richten zich meer op het land van herkomst wat logisch is maar hoop dat ik er iets van mee kan pikken !

 8. Jaap 30/12/2015 at 14:45 #

  Haamstede: ik ontvang hier de Vlaamse zenders perfect via Schoten en ook Norkring via Brussel. Met een triax 5 el buitenantenne met versterker op Goes. Portable is NPO Goes een ramp met o,7 KW . Ik verneem dat men een steunzender op Walcheren plant? Maar beter zou zijn op Vuurtoren haamstede. Dan is ook de witte vlek van Goeree gedekt. Hierover mailen met NPO leidt tot nix. Mails worden ook niet beantwoord.

Geef een reactie