Volgend jaar uitbreiding bereik DAB+ in België

Het Vlaamse commerciële DAB+ netwerk dat afgelopen voorjaar gelanceerd is, krijgt volgend voorjaar een groter bereik. Netwerkbeheerder Norkring is met de acht radiostations die uitzenden via dit netwerk, overeengekomen om drie nieuwe zenders in gebruik te nemen.

Op dit moment worden via twee zenders, in Brussel en Sint Pieters Leeuw in Vlaams Brabant zeven commerciële Vlaamse radiostations en één internationaal station uitgezonden.  Dit zijn BBC World Service, Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio en VBRO Radio.

In het voorjaar van 2016 zal Norkring drie nieuwe zenders in gebruik nemen. Het gaat om een zender in Egem (Oost- en West-Vlaanderen), Genk (Limburg) en Schoten (Antwerpen). Hierdoor zal het commerciële DAB+ netwerk in grote delen van Vlaanderen te ontvangen zijn. Het theoretisch berekende bereik is door Norking in kaart gebracht. In de praktijk zal met name het bereik buitenshuis nog iets groter zijn.

In 2017 heeft Norkring plannen om het DAB+ netwerk zodanig uit te breiden, dat heel Vlaanderen bereikt wordt. DAB+ biedt ruimte voor extra radiostations ten opzichte van FM in de ether. Daarnaast biedt DAB+ de mogelijkheid voor bestaande en nieuwe radiostations om een volledige dekking in Vlaanderen te realiseren. Norkring heeft ook een website waar je meer informatie kunt vinden over DAB+

[Eerder verschenen op Radiodigi.nl]